Overstap naar derde graad, praktische info.

Jouw weg vinden in de derde graad secundair? Wij hebben het voor jou! We focussen hierbij op het vijfde jaar, omdat er daar wijzigingen zijn voor schooljaar 23-24 in het kader van de modernisering.

Bekijk hier het studieaanbod in de derde graad in onze scholengemeenschap. Tip: neem steeds contact op met de directie van de school in kwestie voor de meest recente informatie over het aanbod. Bepaalde studierichtingen kunnen al volzet zijn.

De Vlaamse overheid maakte recent komaf met de benamingen ASO, TSO, BSO en KSO. Voortaan delen we studierichtingen voor de tweede graad en derde graad in volgens studiedomein en finaliteit. En dat is goed nieuws, want jouw talenten en interesses zijn ook niet in één vakje te duwen.

Vanaf de tweede graad kan je een keuze maken voor een van deze acht studiedomeinen: taal en cultuur, STEM, kunst en creatie, land- en tuinbouw, economie en organisatie, maatschappij en welzijn, sport, voeding en horeca.  In onze scholengemeenschap kan je terecht voor alle studiedomeinen.

Naast een studiedomein kies je vanaf de tweede graad ook een bepaalde finaliteit. Hiermee bedoelen we wat je toekomstplan is na het secundair onderwijs: wil je verder studeren en/of een richting volgen die je op een praktische manier voorbereidt op de arbeidsmarkt? Per studiedomein heb je de keuze uit 3 finaliteiten: doorstroom, dubbele finaliteit en arbeidsmarkt. Ontdek hier welke scholen van onze scholengroep een aanbod hebben per studiedomein en finaliteit.

Heb je een studiedomein en een finaliteit gekozen? Dan ben je klaar om een studierichting te kiezen. Er zijn er meer dan 100 in totaal! Ontdek via de website van de overheid welke richtingen er bestaan.

Elke school organiseert tijdens het schooljaar meerdere infomomenten en opendeurdagen. We bundelden alle data in een overzicht. Dit zal binnenkort beschikbaar zijn. 

Hoe pak je het keuzeproces het best aan? Wij zetten een aantal stappen voor jou op een rij.

01 Vertrek vanuit jouw ervaring in de eerste graad en het eventuele advies van de klassenraad.

02 Ga breed genoeg: sluit bij de start geen enkele optie uit. Probeer met een open blik het keuzeproces te doorlopen.

03 Denk na over je toekomstplan: droom je al van een bepaald beroep? Wil je verder studeren of een richting volgen die je op een praktische manier voorbereidt op de arbeidsmarkt? Of net alle opties openhouden?

04 Zoek hulp bij de leerlingbegeleider op school, de klastitularis of het CLB. Maar praat ook met mensen die je buiten de school goed kennen. Denk hierbij aan familie, vrienden, de trainer bij de sportclub, een leraar muziek, een leider in de jeugdbeweging, enz.

05 Verken opties binnen de huidige school. Spreek vakleerkrachten aan van een bepaalde studierichting of praat met leerlingen in hogere jaren. Neem lestabellen door op de schoolwebsite.

06 ​…En buiten de huidige school: soms ligt de sleutel bij een studierichting in een andere school. Tip: neem zeker ook een kijkje binnen het brede aanbod van onze scholengemeenschap. 

07 Bevestig de gekozen studierichting volgens de procedure op je huidige school of schrijf je in de nieuwe school in.