Overstap naar tweede graad.

Jouw weg vinden in de tweede graad secundair? Wij hebben het voor jou! In de brede eerste graad kon je volop je talenten en interesses verkennen, nu is het tijd om een studierichting te kiezen.

Ontdek hier het studieaanbod van onze secundaire scholen.

We delen studierichtingen voor de tweede graad en derde graad in volgens studiedomein en finaliteit. En dat is goed nieuws, want jouw talenten en interesses zijn ook niet in één vakje te duwen.

Vanaf de tweede graad kan je een keuze maken voor een van deze acht studiedomeinen: taal en cultuur, STEM, kunst en creatie, land- en tuinbouw, economie en organisatie, maatschappij en welzijn, sport, voeding en horeca. Je kiest pas vanaf de tweede graad een domein.

Naast een studiedomein kies je vanaf de tweede graad ook een bepaalde finaliteit. Hiermee bedoelen we wat je toekomstplan is na het secundair onderwijs: wil je verder studeren en/of een richting volgen die je op een praktische manier voorbereidt op de arbeidsmarkt? Per studiedomein heb je de keuze uit 3 finaliteiten: doorstroom, dubbele finaliteit en arbeidsmarkt.

Heb je een studiedomein en een finaliteit gekozen? Dan ben je klaar om een studierichting te kiezen. Er zijn er meer dan 100 in totaal! Ontdek via de website van de overheid welke richtingen er bestaan.

Elke school organiseert tijdens het schooljaar meerdere infomomenten en opendeurdagen. We bundelden alle data in een overzicht. Dit zal binnenkort beschikbaar zijn.