Chemische Procestechnieken

Graad: Secundair na Secundair TSO
Profiel

Deze studierichting leidt op tot het beroep van procesoperator, dat is iemand die vanuit de controlekamer toezicht houdt op het goede (volautomatisch gestuurde) verloop van de (chemische) processen in een fabriek. Als procesoperator moet je initiatief kunnen nemen, meedenken over verbeteringen, communicatievaardig zijn, goed kunnen samenwerken met je collega’s en je nauwlettend aan de veiligheidsregels houden. 

In de specifieke vakken komen zowel chemie, fysica, elektronica, elektromechanica als informatica aan bod. In de praktijkvakken wordt de theoretische kennis getoetst aan je praktische vaardigheden. Je gaat 10 weken op stage in het werkveld (chemisch bedrijf). In de 3de graad ASO-TSO moet je dus wel chemie en fysica gekregen hebben om deze studierichting te kunnen starten

Waarom zou je deze studierichting kiezen?

Wil je een beroep waarin je theoretische kennis over techniek en chemie in de praktijk toegepast wordt, dan is dit iets voor jou.

In welke beroepen kan je direct terecht?

Na je studies werk je als procesoperator in een chemisch bedrijf. In de regio Antwerpen en Gentse kanaalzone worden jaarlijks honderden vacatures procesoperator slechts met moeite ingevuld. Bovendien behoren de (financiële) arbeidsvoorwaarden tot de beste die er in dit land te vinden zijn.

Wat kan je verder studeren?

Hoger onderwijs van één cyclus: bachelor in de chemie; uiteraard zijn naargelang je vooropleiding in het secundair onderwijs nog heel wat andere bacheloropleidingen mogelijk.

Scholen die deze richting aanbieden